On-premise speelt een cruciale rol in de wereldwijde alcoholverkoop, goed voor 61% van de totale omzet. Voor merkeigenaren is het van vitaal belang om in dit kanaal te investeren, aangezien het een platform biedt voor het opbouwen van merkwaarde en consumentenloyaliteit. Alcoholmerken hebben minder last van de dreiging van private labels in vergelijking met andere FMCG-categorieën. In de off-premise sector vertegenwoordigt het private label-volume minder dan 10% van de totale verkoop, wat aanzienlijk lager is dan in andere FMCG-categorieën.
Innovatieve serveerstrategieën en -activiteiten die consumenten betrekken en hoge kwaliteit garanderen, zullen essentieel zijn voor het behoud van een positieve waardeperceptie en het langdurige succes van zowel alcoholmerken als on-premise kanalen.
Belangrijke bevindingen uit het NIQ on-premise onderzoek, powered by CGA, zijn onder andere:
- 83% van de wereldwijde consumenten van alcoholische dranken (LDA*) heeft de afgelopen 3 maanden een on-premise locatie bezocht, waarvan 62% dit wekelijks deed.
- Het bezoek aan on-premise locaties blijft wereldwijd stabiel, ondanks dat veel consumenten zich financieel slechter voelen dan vorig jaar.
- On-premise speelt een essentiële rol in sociale interacties; de drie belangrijkste redenen voor een bezoek zijn het ontmoeten van familie en vrienden, feestvieren en plezier maken.
- On-premise vertegenwoordigt 61% van de wereldwijde alcoholverkoop (exclusief wijn).
- Ondanks de stabiele bezoeken, is de wereldwijde verkoop van on-premise bier, moutdranken en cider in de afgelopen 12 maanden met 4,0% gedaald. De verkoop van sterke dranken is met 7,6% afgenomen.
- Gen Z en jongere millennials (tot 34 jaar) zijn het meest geneigd om de komende 3 maanden vaker on-premise te bezoeken, met een netto stijging van 27 procentpunten in vergelijking met 14 procentpunten voor alle on-premise bezoekers.
De OPM-oplossing helpt bedrijven bij het aanpassen aan veranderende voorkeuren binnen on-premise, waaronder een trend naar matiging in alcoholgebruik. Onderzoek onder 30.000 on-premise consumenten in 38 markten toont aan dat hoewel het bezoek hoog blijft, meer dan een derde (37%) van de consumenten minder alcohol drinkt dan 12 maanden geleden. Generatie X en frequente on-premise bezoekers zijn het meest geneigd hun alcoholgebruik te verminderen.
NIQ’s OPM-service analyseert diepgaand hoe deze consumententrends de prestaties van categorieën beïnvloeden. De wereldwijde verkoop van bier, moutdranken en cider is in volume met 4,0% gedaald in de afgelopen 12 maanden, hoewel de waarde met 0,4% is gestegen door hogere prijzen. Gedistilleerde dranken hebben respectievelijk 7,6% en 3,4% verloren in volume en waarde, met een aanzienlijke daling in de verkoop van cognac, rum en gin in belangrijke markten. Andere dranken zoals tequila en wodka hebben het beter gedaan.
Phil Tate, Managing Director voor Global Clients bij NIQ, zei: “Ons onderzoek laat zien hoe de rol van on-premise wereldwijd snel verandert. Hoewel de alcoholconsumptie afneemt, blijven bars, pubs en restaurants cruciaal voor de consument. Terwijl matiging invloed heeft op de prestaties van alcoholische dranken, bieden veranderende drinkvoorkeuren kansen in andere categorieën. On-premise blijft een belangrijk kanaal voor merkversterking. De associatie met memorabele momenten helpt bij het creëren van merkloyaliteit. Met de druk op consumentenkosten die afneemt en de betrokkenheid van jongere volwassenen, is er veel ruimte voor groei in de komende maanden en jaren.”
Ondanks de volumeverliezen is er reden tot optimisme. Mensen blijven graag uitgaan en zullen naar verwachting meer uitgeven in de tweede helft van 2024. On-premise speelt een belangrijke rol in het sociale leven van consumenten, als bestemming om geliefden te ontmoeten, en biedt merken de kans om betekenisvolle relaties met consumenten op te bouwen en merkloyaliteit te versterken.
Een kwart (26%) van de wereldwijde consumenten die door NIQ zijn ondervraagd, zegt de komende drie maanden vaker on-premise te gaan, wat meer dan het dubbele is van het aantal (12%) dat van plan is minder vaak uit te gaan. Gen Z is aanzienlijk meer geneigd om hun bezoekjes te verhogen.